Lomaltapaluustressi saattaa yllättää - kokeile näppärää harjoitusta

Kirjoittanut: Jarmo Liukkonen - 21.8.2020

Lomalla mieli ja keho rentoutuvat usein kuin itsestään. Töihinpaluu koittaa kuitenkin ennen pitkää, jolloin stressi saattaa yllättää salakavalasti. Kun mielesi alkaa kuormittua, kokeile tätä Jarmo Liukkosen harjoitusta Kuka hallitsee mieltäsi? -kirjasta.

Harjoitus stressin lievitykseen

Toista tätä harjoitusta aina kun koet tarvitsevasi mielen ja kehon rauhoittumista. Auringon lämmön ja höyhenen keveydellä tapahtuvan vajoamisen sijaan voit käyttää muita, itsellesi paremmin soveltuvia vastaavia mielikuvia.

1. Hae itsellesi miellyttävä asento, jossa sinun on hyvä olla. Venytä itsesi oikein pitkäksi. Suorista selkääsi ja anna niskasi venyä.

2. Hengitä muutaman kerran syvään sisään ja rauhallisesti ulos. Anna nyt hengityksen kulkea omaan tahtiin. Tunnet, kuinka jokainen uloshengitys saa kehosi ja mielesi yhä raukeammaksi.

3. Voit tuntea kehosi painon alustaa vasten. Tunnet hartioiden ja yläselän painon, käsien painon sekä lantion ja jalkojen painon.

4. Vaikka saatat kuulla ympäriltäsi ääniä, ne muuttuvat vähitellen yhdentekeviksi. Keskitä nyt tietoisuutesi omaan kehoosi. Tunnet hengityksen rytmin. Jokainen uloshengitys saa olosi rennommaksi ja raukeammaksi.

5. Käy mielessäsi lävitse koko kehosi. Jos jossakin kehon osassa on jännitystä, kuvittele auringon lämmittävän tuota kehon kohtaa. Hetki hetkeltä saatat tuntea, kuinka auringon lämpö alkaa rentouttaa jännittyneitä kehon osia. Lämpö leviää koko kehoon, ja kaikki ne kehon osat, jotka tarvitsevat rentoutumista, voivat nyt kokea miellyttävän lämpimyyden ja rentouden tunteen.

6. Anna lämmön tunteen rauhoittaa myös mielesi. Jokainen uloshengitys lisää lämpimyyden ja painavuuden tunnetta koko kehossa. Saatat tuntea miellyttävää vajoamisen tunnetta. Aivan kuin vajoaisit alaspäin pehmeästi ja rauhallisesti.

7. Anna itsellesi aikaa nauttia miellyttävästä ja rennosta olotilasta.

Kun haluat palata arkitajuntaan, luettele hitaasti mielessäsi luvut viidestä alaspäin yhteen. Jokaisella numerolla tunnet itsesi yhä virkeämmäksi. Luvulla yksi olet täysin hereillä. Olet täynnä tarmoa ja tunnet itsesi levänneeksi ja virkeäksi.

Valmistauduttaessa tulevaan suoritukseen, joka ennakkoon tiedetään stressaavaksi, on hyvä hakea itselleen rauhoittunut mielentila ja vahvistaa tuota tunnetta. Rauhoittuminen kannattaa ankkuroida uloshengitykseen, johonkin avainsanaan tai mielikuvaan itsestä rauhallisena ja itsevarmana. Tämän jälkeen on varmempi olo tarttua tulevaan haasteeseen.

Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

mielikuvaharjoittelu, stressi, itsensäkehittäminen, työ

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu