Testaa Vesa-Matti Loiri -leikkiä ja muita Aikuisten leikkikirjan helmiä!

Kirjoittanut: Nelli Miettinen - 10.7.2020

Aikuistuessaan moni unelmoi, että olisi lisää päiviä, joita viettää yhdessä ystävien kanssa, useampia vahingossa tyhjeneviä kuohuviinipulloja, vielä enemmän jaettuja uutisia ja nauramisesta kipeytyneitä poskilihaksia. Kaikkea tätä tarvitsemme tänä kesänä ehkä enemmän kuin koskaan, sillä poikkeuksellisen ankea ja pitkä kevät vaati veronsa.

Kesä on ihmisen parasta aikaa — ja parasta aikaa myös leikkimiselle

Kesä on vapauden, ilon ja yhdessäolon aikaa. Kirjailija Metti Vuosku ja valokuvaaja Anette Siili uskovat, että kaikista hauskinta on viettää aikaa leikkien — ja kyllä, se onnistuu myös aikuisten kesken! Siksi naiset tekivät Aikuisten leikkikirjan, joka kokoaa yhteen ne kaikista koukuttavimmat leikit. Mukana on uusia ja vanhoja, tuttuja ja tuntemattomia, viisaita ja pähkähulluja leikkejä.

"Kaikki leikit ovat yksinkertaisia toteuttaa. Leikkeihin on kaikkien mukavaa osallistua, kun siitä ei tehdä hankalaa ja pakotettua. Näihin leikkeihin voi saada mukaan myös ne kaverit, jotka eivät ole synnynnäisiä leikkijöitä", Siili kuvailee.

"Ehkäpä seuraavan kerran piristätte mökkibileitä tai illanviettoa terassilla leikkimällä arvohuutokauppaa tai kaveritriviaa? Leikkiminen on kuin hetkellinen paluu lapsuuteen mutta hauskempaa, koska lapsena ei saanut tehdä ihan kaikkea, mitä halusi. Nyt saa!" Vuosku hymyilee.

Leikkiminen ei siis ole vain lasten puuhaa, vaan se sopii yhtä lailla myös meille aikuisille. Elämän ei tarvitse olla aina niin vakavaa ja jäykkää. Leikin avulla voi syventää keskusteluita, herättää uusia ajatuksia, uppoutua jo unohtumisen partaalla oleviin muistoihin ja unelmoida uusista yhteisistä hetkistä.

"Leikkiminen tuo ihmisiä lähemmäs toisiaan, lujittaa ystävyyssuhteita ja luo uusia", Siili lisää.

Metin ja Aneten vinkit parhaisiin kesäleikkeihin

Vesa-Matti Loiri -leikki

Tarvitsette:

• paperia

• kyniä

• mielikuvitusta

Osallistujat:

• vähintään kaksi, enintään niin monta kuin tilaan mahtuu

Kesto:

• tehtävien loppumiseen saakka

Kokoontukaa yhteen ja keksikää erilaisia tehtäviä ja kysymyksiä. Ne voivat olla hetkessä tehtäviä, koko illan kestäviä, hauskoja, vakavia, yksin suoritettavia tai koko ryhmää osallistavia. Käyttäkää kaikki mielikuvituksenne pisarat hyödyksi. Kirjoittakaa tehtävät ja kysymykset omille lapuilleen niin, että yhdellä lapulla on aina yksi tehtävä tai kysymys. Ottakaa vuorollanne lappu ja suorittakaa annettu tehtävä. Leikki jatkuu, kunnes laput loppuvat.

Ihmismuodostelmaleikki

Leikkiin tarvitsette:

• tilaa

Osallistujat:

• kuusi tai sitä useampi osallistuja

Kesto:

• noin 45 minuuttia

Jakautukaa pareihin. Jos leikkijöitä on pariton määrä, yksi joukkue voi olla kolmihenkinen. Kisailette nyt pareina tai ryhminä toisianne vastaan. Nuorin osallistuja kuiskaa yhdelle viereisen parin jäsenistä sanan, joka kyseisen henkilön täytyy esittää parilleen asettelemalla muut leikkijät muodostelmaksi. Saadakseen pisteen on katsojaksi jääneen parin arvattava, mitä ihmismuodostelma esittää. Muodostelma saa liikkua ja äännellä muttei puhua varsinaisia sanoja.

Mikäli pari ei arvaa, sanan keksineen henkilön on yritettävä muodostaa ihmisistä sama sana omalle parilleen. Jos pari arvaa oikein, hän saa seuraavaksi kuiskata sanan viereisen parin sille henkilölle, joka ei ole vielä ollut muodostamassa ihmismuodostelmaa.

Mikäli parikaan ei arvaa ensimmäistä sanaa, siirtyy vuoro seuraavalle parille, josta toinen puolisko pääsee nyt kuiskaamaan valitsemansa sanan viereisen parin henkilölle. Leikki jatkuu, kunnes joku pareista on kerännyt kymmenen pistettä ja voittaa.

Palkintogaala-leikki

Tarvitsette:

• halutessanne pieniä palkintoja ja kunniamainintoja

Palkintogaalaa voi leikkiä joko etukäteen asiasta tiedottaen tai spontaanisti. Jos gaalaan on aikaa valmistautua, kutsussa voi jo kertoa gaalan teeman ja antaa leikkijöille mahdollisuuden keksiä omia kunniamainintoja ja palkintoja muille leikkijöille.

Kunniamainintoja voi kirjoittaa ja palkintoja voi jakaa spontaanisti kenelle tahansa leikkijälle aina sopivan hetken koittaessa. Juhlien emännän voi esimerkiksi palkita loistavista juhlajärjestelyistä tai kuskin ajotaidosta.

Leikissä ei ole erityisiä sääntöjä. Tarkoitus on antaa kunniaa taidoista, toiminnasta, hauskoista muistoista tai mistä tahansa muusta, mikä tuntuu sopivalta. Palkintoja ja kunniamainintoja voi jakaa pitkin iltaa, ja niitä voi keksiä sitä mukaa. Voitte myös pitää sovitusti palkinnonjakohetken, jonka aikana ennalta suunnitellut palkinnot ja kunniakirjat jaetaan.

Kuvat: Anette Siili, Aikuisten leikkikirja

Artikkelin avainsanat:

yhdessäolo, mielikuvitus, luovuus

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu