Lomalla ei voi koskaan lukea liikaa. Siksi päästämme ääneen kirjailijoitamme, jotka kertovat omia kesälukuvinkkejään. Ensimmäisenä lempilukemisestaan kertoo Keskittymiskyvyn elvytysoppaan toinen kirjoittaja ja psykologian tohtori Mona Liljelund (os. Moisala).
Millaista kirjallisuutta luet kesäisin? Onko sinulla lukulistalla kirjoja tälle kesälle?
Informaatiointensiivisen työn vastapainoksi huomaan usein tarttuvani vapaa-ajalla hieman kevyempään kirjallisuuteen, kuten dekkareihin. Tänä kesänä tavoitteenani olisi kuitenkin lukea viihdyttävää mutta samalla kehittävää kirjallisuutta.
Tuuma-kustannuksen tarjonnasta houkuttelee erityisesti Jenni Janakan Röyhkeyskoulu — kaipaan elämääni enemmän asennemuijan otetta! Kovasti tarpeelliselta kuulostaa myös Ruuhkavuosiopas, joka sopii sisältönsä puolesta tällä hetkellä elämäntilanteeseeni kuin nenä päähän.
Mikä on lempipaikkasi lukea? Miksi?
Vuosien haaveilun jälkeen hankin vihdoin itselleni kotiin nojatuolin. Se symboloi minulle aikuiseksi kasvamista, sillä vanhat ja viisaat ihmiset istuvat aina nojatuolissa. Asettaudun nojatuoliin, nostan jalat rahille ja varaan viereen lasin kylmää Pepsi Maxia jäillä — täydellinen lukupaikka!
Miksi lukeminen on hyvää ajanvietettä kesälomalla?
Hyvään kirjaan uppoutuminen on parasta mahdollista aivotreeniä. Se harjoituttaa pitkäjänteistä keskittymiskykyä mutta ei tunnu puurtamiselta. Syke ja verenpaine laskevat, kun kirjan äärellä rentoutuu. Kirjan päähenkilön ajatuksiin ja maailmankuvaan eläytyminen kehittää empatiataitoja. Toisaalta kirjan henkilöihin samaistumalla voi oppi itsestäänkin jotain uutta. Kirjan lukeminen kehittää aivoja monipuolisesti!
Kerro kolme lempikirjaasi, joita suosittelisit kesälukemiseksi.
Neurologi Oliver Sacksin kirjoja voi suositella niille, joita kiehtovat aivojen mysteerit. Kirjoissaan Sacks kuvaa erikoisimpia potilaitaan lämpimän humoristisella tavalla. Teininä lukemani Mies joka luuli vaimoaan hatuksi oli yksi iso syy, miksi päädyin myöhemmin aivotutkijaksi.
Jonathan Haidtin The Righteous Mind on hieno kirja, joka auttaa ymmärtämään ihmismielen toimintaa erilaisten itselle kummallisilta vaikuttavien mielipiteiden ja ideologioiden taustalla. Maailmassa olisi paljon vähemmän ideologista vastakkainasettelua ja mielipiteiden polarisaatiota, mikäli tämä kirja olisi pakko lukea kouluissa.
Luin hiljattain Sisko Savonlahden kirjan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu, ja nauroin monta kertaa ääneen. Tunnistin itsessäni joitakin sellaisia päähenkilön piirteitä, joita hieman nolostelen, kuten sitä että syön Thai cube -valmisaterioita ja luen Vauva.fi-palstaa.
Kuva: Heidi Strengell