Kun suuri osa suomalaisista työskentelee parhaillaan kotoaan käsin, iso kysymys kuuluu: miten etätyö oikein sujuu? Osa nyökyttelee innoissaan, osa pudistelee päätään tuskissaan. Järki töihin! -kirjan kirjoittajat Sami Paju ja Tapani Riekki uskovat, että parempien työtapojen avulla jokaisen työnteko sujuu tehokkaammin — ajasta ja paikasta riippumatta.
Työelämän trendinä digitalisaatio ja työntekijän autonomia
Kun toiselle työpaikan avokonttori on vihon viimeinen paikka, jossa pystyy keskittymään, suo se toiselle parhaan rytmin työnteolle. Joku taas nauttii täysin rinnoin kotitoimiston rauhasta, kun toisesta se tuntuu ahdistavan eristyksen tyyssijalta.
Ylen kyselyn mukaan jo yli miljoona suomalaista on siirtynyt vallitsevan poikkeustilan takia etätöihin, ja heistä noin puolet haluaisi jatkaa etätöissä jatkossakin. Ehkäpä sinäkin kuulut tähän joukkoon?
Työskentelykulttuuri on siis murroksessa monella työpaikalla. Työvälineiden, toimenkuvien ja ympäröivän maailman muuttuessa yhtä lailla työn tekemisen tapojen tulee muuttua ja kehittyä.
Tämän ovat todenneet myös Sami Paju ja Tapani Riekki työtapojen valmentajina Filosofian Akatemialla.
"Koska juuri työtavoilla on suuri merkitys työn sujuvuuteen, nyt on hyvä tilaisuus tarkastella omaa työtä lintuperspektiivistä. Mitä voisin parantaa ja miten? Millaiset toimintatavat toimivat minulle parhaiten? Milloin olen tehokkaimmillani?", Paju kannustaa pohtimaan.
"Omille työtavoille kannattaa luoda jatkuvan kehittämisen rutiini."
Riekki uskoo, että nykyisestä tilanteesta huolimatta kaksi asiaa korostuvat työpaikoilla ennen pitkää joka tapauksessa: digiloikka ja oman työn johtaminen.
"Viimeistään nyt työyhteisöt alkavat oikeasti digitalisoitua, kun on tullut todellinen tarve kehittää myös etätyöhön soveltuvia työtapoja. Erilaisten teknologioiden avulla saatamme saada enemmän aikaan, mutta niiden käyttöön on syytä tutustua huolella. Miten digitalisaatiosta saa oikeasti parhaan hyödyn irti juuri meidän organisaatiossamme?", Riekki kysyy.
"Toisaalta työntekijöistä tulee entistä itsenäisempiä, jolloin työntekijällä on suurempi vastuu omasta tekemisestään. Työtekijän autonomia antaa vapautta, mutta se vaatii myös henkilökohtaista itseohjautuvuutta", hän lisää.
Oma työskentelytapa löytyy etsimällä ja kokeilemalla
Jokaisella on oma tapansa tehdä töitä — ollut ehkä jo vuosikausia. Siksi pinttyneitä rutiineja on hyvä tuulettaa aika ajoin. Pajun ja Riekin Järki töihin! -kirjan avulla se onnistuu.
"Kirja käsittää ison joukon erilaisia työkaluja, menetelmiä ja tekemisen tapoja, joita yhdistelemällä ja kokeilemalla jokainen voi löytää sellaisen kombinaation, joka tukee parhaiten juuri omia henkilökohtaisia taipumuksia ja toimenkuvaa", Paju kertoo.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikä tapa toimii työkaverille, ei välttämättä toimi itselle. Siksi kokeileminen on kaiken a ja o, jotta löytää itselle mieluisat ja tehokkaat työtavat.
"Työtekijän autonomia antaa vapautta, mutta se vaatii myös henkilökohtaista itseohjautuvuutta."
Vuosien mittaan myös Paju ja Riekki ovat rakentaneet omat tapansa työskennellä. Pajun päivä alkaa aamukahvilla ja työtehtävien kertaamisella.
"Ensimmäiseksi kirjoitan ylös kyseisen päivän prioriteetin sekä enintään kolme muuta tärkeintä asiaa, jotka haluan saada aikaiseksi. Sitten käyn läpi edellisen päivän annin, ja teen siitä tiiviin koonnin. Ylipäätään työpäivän rytmittäminen on tärkeää, ja siksi käytän päivittäin Pomodoro-tekniikkaa", Paju kuvailee.
"Lisäksi minulla on tapana listata päivittäin kolme asiaa, jotka ovat pieniä onnistumisia tai mitä vain positiivisia asioita", hän lisää.
Riekin työpäivän luonne on samantyyppinen, sillä hänenkin työpäivänsä alkaa päiväsuunnitelmalla. Taktisen suunnitelman hän hioo aamuisin suihkussa mielikuvaharjoituksen avulla, joskus jo edeltävänä iltana.
"Asetan realistiset tavoitteet ja etenen asia kerrallaan. Aloitan aina tärkeimmällä työtehtävällä heti aamusta. Kun olen täyttänyt kaikki tavoitteet, katson vielä sähköpostit ja laitan koneen kiinni. Tehokkaana päivänä aikaa jää vielä hyvin kaikelle mukavalle", Riekki kertoo.
Hallinnan tunne tehostaa tekemistä
Tässä ajassa parempien työtapojen kehittämiselle tuntuu olevan kysyntää, ja juuri siihen Järki töihin! -kirja omalta osaltaan vastaa. Kirjailijat näkevät, että työelämän pirstaleisuuden ja alituisen kiireen keskellä ihmiset kaipaavat erityisesti lisää hallinnan tunnetta työhönsä.
"Kirjalla on vaikuttavuutta, sillä teema koskettaa käytännössä meitä jokaista. Koska olemme työskennelleet aihepiirin parissa vuosikausia, sokeudumme joskus itsekin sille, miten monelle tällaiset työkalut ovat edelleen vieraita", Riekki ja Paju sanovat.
"Teknologisia hienouksia tärkeämpää on uteliaisuus omaa mieltä kohtaan."
Työkaluksi käyvät erilaisten menetelmien lisäksi myös teknologiat, joiden avulla työtehtävät voi saada paremmin haltuun. Riekki muistuttaa, että ohjelmistot ja sovellukset ovat monessa mielessä hyväksi, mutta niihin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella: teknologia on hyvä renki mutta huono isäntä.
"Teknologisia hienouksia tärkeämpää on uteliaisuus omaa mieltä kohtaan. Miten oma mieli toimii ja millaiset työtavat sopivat itselle? On ehkä elämän hienoimpia asioita hoksata, millainen itse todella on ja hyödyntää näitä oivalluksia myös työntekijän roolissa", Riekki havainnollistaa.
Niinpä kirjoittajat rohkaisevat meitä kaikkia kehittämään nykyisiä ja kokeilemaan uusia työtapoja avoimin mielin.
"Koska ulkopuoliset olosuhteet muuttuvat joka tapauksessa nyt ja aina, omille työtavoille kannattaa luoda jatkuvan kehittämisen rutiini. Kun toimivat työtavat tekevät omasta työstä hallittavampaa, arkikin on mielekkäämpää. Stressi vähenee ja kiire helpottaa — mikäs sen parempaa", miehet hymyilevät.
Kuvat: Heidi Strengell
etätyö, työelämä, työtavat, työ