Kun kirjat odottavat lukijaansa - varastosta lähtee päivittäin roppakaupalla kirjoja maailmalle

Kirjoittanut: Nelli Miettinen - 16.4.2020

Kun kirjat valmistuvat painosta, ne varastoidaan ennen lähetystä. Tuuman kirjavarasto onkin täynnä valtavia hyllyjä, jotka notkuvat erivärisiä ja erikokoisia kirjoja. Harvalta näin isoja kirjahyllyjä löytyykään. Varaston uumenista kaikki kirjat lähtevät maailmalle — olipa vastaanottajana kirjakauppa, kirjasto tai yksittäinen asiakas.

Kirjojen lähettäminen on automatisoitua käsityötä

Kahvinkeitin porisemaan ja radio päälle — näin alkaa kustantamon kirjavaraston työpäivä. Pian kirjatilauksia alkaa ropista, ja monesti tahti kiihtyy aamusta iltapäivään.

"Keräämme jokaisen kirjatilauksen käsin, pakkaamme kirjat ja tulostamme niille lähetteet. Työ on mukavan fyysistä, sillä paikallaan ei tarvitse pysyä kovin kauaa", varaston työntekijät Jarkko ja Kalle kertovat.

Tuuman varasto on yhteinen sen sisaryritysten PS-kustannuksen ja Kumma-kustannuksen kanssa. Vaikka eri kirjaniteitä löytyy kymmenittäin, ellei jopa sadoittain, varaston työntekijät tuntevat kirjojen sijainnin kuin omat taskunsa.

"Harvoin täällä enää eksyy hyllyjen välissä, sillä kirjoista on tullut jo niin tuttuja", Jarkko toteaa.

Hyvästä muistista huolimatta työtä helpottamaan on luotu digitaalinen ohjelma, joka tietää tismalleen, mistä päin varastoa mikin kirja löytyy. Tämän ansiosta kirjat saadaan lähtövalmiiksi aiempaa nopeammin.

Työpäivän päättyessä posti hakee uudet kirjalähetykset, ja niin kirjat saapuvat ennen pitkää myös sinun postiluukkuusi.

Kirjat mahdollisimman nopeasti asiakkaan hyppysiin

Parhaillaan varastossa on yhteensä noin 15 000 Tuuma-kustannuksen kirjaa. Tilanne kuitenkin elää jatkuvasti, kun uusia painoksia saapuu ja erilaisia tilauksia lähtee. Esimerkiksi vuonna 2019 matkaan laitettiin lähes 30 000 Tuuman kirjaa.

Tuuman vuoden 2019 top 5 -myydyimmät kirjat olivat Uuvuksissa, Rakas keho, Röyhkeyskoulu, Tärkeintä tänään sekä Tiimiäly. Näistä Uuvuksissa-kirjaa on myyty pelkästään painettuna yli 9 000 kappaletta.

Suosituimpien kirjojen menekin huomaa, ja silloin varaston toiminta vilkastuu.

"Haluamme saada kirjat mahdollisimman pian matkaan, jotta asiakkaat pääsevät lukemaan niitä omalla kotisohvallaan. Julkinen salaisuutemme on nopea asiakaspalvelu", Kalle vakuuttaa.

Artikkelin avainsanat:

tietokirja, varasto

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu