Aivosi tarvitsevat tauon

Kirjoittanut: Minna Huotilainen - 12.9.2021

Millainen taukokulttuuri sinun työpaikallasi on? Pidetäänkö työn tauottamisesta kiinni? Lipsutaanko tauoista kiireisenä aikana? Vai kenties aina? Millä silmällä katsotaan ihmisiä, jotka istuvat taukohuoneessa? Saako tauon aikana puhua työasioista? Onko tauoilla jotain väliä? Aivotutkija ja professori Minna Huotilainen kertoo, miksi taukokulttuuriin on syytä kiinnittää huomiota.

"Tuolla ne taas istuvat, kahvihuoneessa, aivan kuin ei olisi kiire minnekään! Naureskelevat jollekin (minulleko?) ja mutustelevat pähkinöitä. Yksi huitoo käsipainolla eestaas. En kyllä ymmärrä, millainen työmoraali niillä mahtaa olla. Kyllä täällä töitä riittäisi. Just tuli uusia hommia meidän osastolle, ohjeitakin oli yli kymmenen sivua. Kukaan ei ole niitä vilkaissutkaan, minä ne taas joudun sitten varmaan tekemään, kun muut ei ehdi. Tolla menolla eivät ehdi mitään.
Hei Eira, tules ny sääkin kattomaan, kun Leilan koira on saanu pentuja ja sillä on niistä aivan ihana video. Niin söpöjä ovat, tules vilkaseen!
No niin nyt sitten on kai pakko mennä kahvihuoneeseen käymään. Menen vilkasemaan, mutta kyllä sitten täytyy jatkaa hommia, ei tänne mitään koiranpentuja ole tultu katseleen."

Taukojen tavat poimitaan työyhteisöstä

Kun nuori tulee ensimmäiseen työpaikkaansa kesätyöntekijänä, hänelle esitellään työpaikan tiloja ja ihmisiä. Usein näytetään myös monenlaisia digitaalisia toimintaympäristöjä ja järjestelmiä, joita pitäisi jossain vaiheessa oppia käyttämään. Kaikki on uutta ja outoa ja joka asiaan tarvitaan apua. Lopulta tulee se hetki, kun kahvipaussi alkaa. Silloin nuorella työntekijällä on mahtava tilaisuus tutustua ihmisiin, kuunnella heidän juttujaan ja ehkä kysyä neuvoa. Taukohuoneeseen kannattaa siis todellakin suunnistaa.

Entä jos huoneessa ei olekaan ketään? Entä jos kesätyöntekijä istuu siellä yksin, ja välillä joku singahtaa nopeasti hakemaan kahvia? Vaikka hänelle on sanottu, että kahvitaukoa saa viettää, hän kyllä pian oivaltaa, ettei täällä sellainen ole tapana. Uusi työntekijä lukee työpaikan taukokulttuurin peruspiirteet muutaman ensimmäisen päivän aikana toisten toiminnasta eikä siitä, mitä hänelle tauoista kerrotaan.

Mitä tauolla saa tehdä?

Taukokulttuuri tarkoittaa työyhteisön kirjoittamattomia sääntöjä ja tapoja, jotka koskevat taukojen viettämistä. Taukokulttuuri on kuin lista näkymättömiä sääntöjä, joita kukaan ei koskaan pue sanoiksi mutta jotka tuntuvat ja näkyvät toiminnassa vahvasti. Työyhteisön on hyvä pysähtyä ajoittain pohtimaan omaa taukokulttuuriaan ja uudistaa sitä, jos tarvetta ilmenee.

Joskus uusi pomo voi nopeastikin muuttaa taukokulttuuria taivastelemalla, että mitenkäs teillä on aikaa täällä taukohuoneessa istuskella, tai käyttämällä laiskuuteen viittaavia sanontatapoja tauon pitäjistä. Toisaalta uusi pomo voi myös tuoda uudenlaista taukokulttuuria mukanaan ottamalla esimerkiksi vanhan lepohuoneen käyttöön ja alkamalla viettää siellä omia päiväunitaukojaan. Tapa leviää nopeasti, kun esihenkilö sen aloittaa. Päiväunet työpaikalla kuulostaako hurjalta? Päiväunet toimivat mainiona esimerkkinä siitä, miten suhtaudumme taukoihin. Jos tauon tarkoituksena on virkistäytyä ja palauttaa virettä ja intoa työhön, ei kai silloin ole väliä, jos yksi työntekijä viettää 10 minuutin taukonsa päiväunihuoneessa ja toinen vaikka seisoo päällään? Vai onko tärkeämpää ylläpitää näytelmää perinteisestä tauosta taukohuoneessa säätä ja kahvin makua haukkuen? Kuka siitä hyötyy?

Taukokulttuuri heijastaa työpaikan arvoja

Työpaikoilla on puhuttu viime vuosina paljon arvoista. Arvot ovat kuin kompassi, jonka avulla voi suunnistaa silloinkin, kun joudutaan uusiin tilanteisiin tai ympäristössä jokin muuttuu niin, etteivät vanhat toimintamallit enää toimikaan. Arvoista on tärkeää puhua, ja työssä konkreettisella tasolla toteutettavat arvot ovat työntekijälle myös tärkeä hyvinvointitekijä. Taukokulttuurissa arvot näkyvät arjen tasolla. Jos työnantaja puhuu työntekijöiden hyvinvoinnista ja jopa työntekijäkokemuksesta, miten se näkyy taukokulttuurissa? Jos olemme yhdessä todenneet yhteistyön, sitoutumisen ja verkostoitumisen tärkeiksi ja kehitettäviksi tavoitteiksi työssämme, miten se näkyy taukokulttuurissamme? Voiko taukokulttuuri auttaa meitä suunnittelemaan ja kehittämään omaa toimintaamme paremmaksi?

Työssäni tutkijana ja kouluttajana olen nähnyt monenlaisia työkulttuureita ja taukokulttuureita. Maailma ympärillämme muuttuu jatkuvasti, ja uskon, että taukokulttuuria kannattaa aina kehittää ja muokata paremmaksi. Aivosi tarvitsevat tauon -kirjassa annan omat evääni työpaikan taukokulttuurin uudistamiseen. Lisäksi kirjassa kerrotaan perusteluja sille, miksi tauko on tärkeä ja myös tuottava osa työtä. Lähde mukaan uudistamaan taukoja!

Tutustu Minna Huotilaisen kirjaan: Aivosi tarvitsevat tauon
Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

työ, työelämä, työtavat, hyvinvointi, tauko

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu