David Robson valottaa ennakko-odotuksien merkitystä terveytemme, hyvinvointimme ja jopa elinikämme kannalta uutuuskirjassaan Ennakko-odotusten vaikutus - Miten ajattelutapasi voi muuttaa elämääsi
Odotuksemme ovat kuin ilma, jota hengitämme. Ne seuraavat meitä kaikkialle, ja silti olemme niiden läsnäolosta harvoin tietoisia. Saatat olettaa, että kehosi on sitkeä tai että se on altis sairauksille. Ehkä ajattelet olevasi luonnostasi hoikka ja urheilullinen tai että sinulla on taipumus lihoa. Saatat uskoa, että elämäsi stressitekijät vahingoittavat terveyttäsi ja että huonosti nukuttu yö tekee sinusta seuraavana päivänä kävelevän zombin.
Nämä oletukset voivat vaikuttaa vääjäämättömiltä objektiivisilta totuuksilta. Kirjassani haluan kuitenkin osoittaa, että nuo uskomukset itsessään muokkaavat terveyttäsi ja hyvinvointiasi perusteellisesti. Kun opettelemme nollaamaan näihin asioihin liittyvät odotuksemme, sillä voi olla todella merkittäviä vaikutuksia terveyteemme, onnellisuuteemme ja tuottavuuteemme.
Etkö usko minua? Ajattelepa erästä Harvardin yliopiston huomiota herättänyttä tutkimusta. Osallistujat olivat hotellisiistijöitä, joiden työ on usein fyysisesti raskasta mutta tuntuu silti hyvin erilaiselta kuin kuntosalilla liikkuminen. Muuttaakseen siistijöiden käsitystä omasta kunnostaan tutkijat selittivät heille, kuinka lattioiden imuroinnissa, lakanoiden vaihdossa ja huonekalujen siirtelyssä kulunut energia vastasi viikon aikana helposti samaa liikunnan määrää, jota suositellaan hyvään terveyteen tähtäävälle. Kuukautta myöhemmin tutkijat saivat selville, että siistijöiden kunto oli kasvanut huomattavasti ja heidän painonsa ja verenpaineensa olivat muuttuneet merkittävästi. Kuin ihmeen kaupalla muutos kehoon liittyvissä uskomuksissa ja uudet työhön liittyvät odotukset olivat saaneet aikaan todellisia fysiologisia hyötyjä ilman minkäänlaista elämäntapamuutosta.
Ennakko-odotusten vaikutus -kirjassa saamme selville, miten tämänkaltaiset ennakko-odotukset voivat vaikuttaa myös sairastumisalttiuteemme, kykyymme pitää kehonpaino tasaisena sekä stressin ja unettomuuden lyhyt- ja pitkäaikaisiin seurauksiin.
Vasta tunnistettuamme ennakko-odotusten valtavan voiman voimme alkaa käyttää sitä omaksi hyödyksemme taataksemme itsellemme pidemmän, terveemmän ja onnellisemman elämän.
Tällaiset provosoivat väitteet saattavat kuulostaa vaarallisen samankaltaisilta kuin monien new age -itseapukirjojen sisältö. Yksi esimerkki on Rhonda Byrnen 35 miljoonan niteen myyntimenestys The Secret (suom. Salaisuus), jossa Byrne mainosti "vetovoiman lakia" eli ajatusta, että esimerkiksi kuvittelemalla itsensä rikkaaksi voi saada elämäänsä enemmän rahaa. Vastaavat ajatukset ovat pelkkää näennäistiedettä, kun taas tämän kirjan sisältö perustuu luotettaviin tutkimuksiin, jotka on julkaistu vertaisarvioiduissa julkaisuissa ja joista kaikki voidaan selittää laajasti hyväksytyillä psykologisilla ja fysiologisilla mekanismeilla, kuten hermoston ja immuunijärjestelmän toiminnalla. Kirjassa opimme, kuinka omat uskomuksemme voivat vaikuttaa monella tavalla siihen, mihin elämässä päädymme - ilman pienintäkään turvautumista yliluonnolliseen.
Saatat myös ihmetellä, miten ajatustemme sisällöllä voi olla minkäänlaista merkittävää vaikutusta nykymaailman kaaoksessa. Kirjoitin valtaosan Ennakko-odotusten vaikutus -kirjasta koronapandemian keskellä, jolloin monet meistä surivat lähimmäisiään ja pelkäsivät oman henkensä puolesta. Olemme niin ikään kohdanneet vakavaa poliittista epävarmuutta ja levottomuutta, ja useat painiskelevat yhä valtavan rakenteellisen epätasa-arvon kanssa. Saattaa vaikuttaa siltä, että omilla odotuksillamme ja uskomuksillamme on hyvin vähän valtaa tällaisia esteitä kohdatessamme.
Olisi tyhmää väittää, että "positiivinen ajattelu" pystyisi poistamaan kaiken onnettomuuden ja ahdistuksen, ja itse olen viimeinen henkilö väittämään näin. (Tieteellisessä tutkimuksessa osoitetaan edelleen, että yksistään vaikeuksien kieltäminen johtaa vain huonompiin lopputuloksiin.) Pian kuitenkin huomaamme, että omiin kykyihin liittyvät uskomuksemme voivat vaikuttaa siihen, miten selviämme haasteista ja kuinka ne verottavat fyysistä ja psyykkistä terveyttämme. Vaikka monet nykyajan kriiseistä ovat vaikutusvaltamme ulottumattomissa, reagointitapamme vaikeisiin tilanteisiin on usein ennakko-odotustemme tuotetta. Tämän tosiasian ymmärtäminen antaa meille mahdollisuuden kasvattaa resilienssiämme eli kriisinkestävyyttämme ja reagoida kohtaamiimme ongelmiin mahdollisimman rakentavalla tavalla.
On ratkaisevaa - ja tätä painotan koko kirjan ajan - että kirjassa kuvatut ennakko-odotusten vaikutukset koskevat pikemminkin tiettyjä uskomuksia kuin yleistä optimistisuutta tai pessimistisyyttä. Kun käyttää tukenaan tieteellistä tietoa siitä, miten ennakko-odotukset muovaavat elämää, voi oppia arvioimaan ja muotoilemaan uudelleen omaa ajattelua ilman itsepetosta eikä tarvitse muuttua yltiöoptimistiksi näistä ajatuksista hyötyäkseen.
Tutustu David Robsonin kirjaan: Ennakko-odotusten vaikutus -Miten ajattelutapasi voi muuttaa elämääsi
hyvinvointi, kirjavinkki, mielen voimavarat