Entäpä jos kehuisit työkaveria? - kokeile, mitä tapahtuu

Kirjoittanut: Jenni Janakka - 14.8.2020

Kehuminen on omanlaisensa kansalaistaito, joka meiltä vaatimattomilta suomalaisilta saattaa monesti unohtua. Röyhkeyskoulun luoja Jenni Janakka kertoo kirjassaan, miksi kehuminen kannattaa ja miten siinä pääsee alkuun. Kokeile näitä vinkkejä vaikkapa lomaltapaluun kunniaksi työpaikallasi. Ehkäpä saat kehuja itsellesikin!

Kehuminen on perinteisesti mielletty härmän jäärille kovin vaikeaksi asiaksi toimittaa, saati ottaa vastaan. Jotain tästä vaikeudesta kertoo myös se, että syksyllä 2012 Suomen Kuvalehti näki tarpeelliseksi listata sata valmista lausetta, joiden avulla voi kehua toista. Nappasin jutusta muutamia mielestäni hyviä tai minua huvittaneita kehulauseita:

Olet selvästi elementissäsi.

Aika pro.

Noin sitä pitää.

Nostan hatun.

Tiesin, että sinuun voi luottaa.

Timanttista.

Olen kuullut sinusta paljon hyvää.

Sinulla on homma hallussa.

Kiitos!

Jumaleissön.

Mallikkaasti hoidettu.

Täydellistä.

Toimii!

Ammattilaisen jälkeä!

Kehuminen kannattaa monestakin eri syystä. Ensinnäkin kehumisen ja kehun saamisen on todettu fysiologisesti tuntuvan kehossa hyvältä. Molemmat aiheuttavat mielihyvää. Toiseksi kehujen on havaittu vahvistavan suhdetta. Ja siitä tulee vieläpä hyvä mieli molemmille. Kerrassaan suositeltavaa toimintaa!

Kehumiseen kannustamisessa on jotain samaa kuin röyhkeyteen kannustamisessa. Molempiin saa aika vapaasti Suomessa yllyttää ennen kuin se menee yli. Vaikka oikein tsemppaisi jengiä kehumaan, hetken päästä joku jossain sanoo "aika hyvä!" ja silloin on jo saavutettu paljon. Tämän enempää en aio "ei viitti kehuu, ettei ylpisty" -kulttuurin toistamiseen käyttää tilaa, joten siirrytään kehumisen opetteluun.

Kuten aikaisemmin kirjassa kerroin, tyttölapset saavat kehuja pääasiassa ulkonäöstään ja siihen liittyvistä asioista. Viimeisen puolen vuoden aikana olen tehnyt empiiristä tutkimusta hyvin epävirallisesti ja pyrkinyt havainnoimaan, miten aikuiset kehuvat toisiaan. Havaintojeni mukaan naisten kehuminen keskittyy pääasiassa edelleen noihin samoihin asioihin eli vaatevalintoihin ja onnistuneen ulkoisen habituksen muotoilemiseen. Eikä siinä ole mitään pahaa. Joskus housut ovat ihan merkittävän hyvännäköiset, ja sellainen on kiva kertoa. Suosittelen kuitenkin sinua opettelemaan kehumaan muistakin asioista.

TEHTÄVÄ 49.

Kirjoita kolmen läheisen ihmisen nimet ja listaa niiden alle A) asioita, joissa he ovat hyviä, B) heidän käytöstapojaan, joita arvostat ja C) heidän luonteenpiirteitään, joita ihailet.

TEHTÄVÄ 50.

Tarkkaile ihmisiä ja etsi mahdollisuuksia kehua heidän taitojaan tai tekemistään.

Kun alat tarkkailla ihmisiä ja heidän tekojaan, saatat havahtua siihen, että ympärillä on hyviä tyyppejä. Kehuminen on kivaa, mutta tuon havaitseminen on myös erittäin kivaa! Havaitessasi toisen ihmisen erityislaatuisen tavan tehdä asioita opit arvostamaan toisen panosta ja osaamista.

Spottaillessasi mahdollisuuksia päästä kehumaan toista pääset myös havainnoimaan, että sinä et ole täällä yksin. Kaikki muutkin ponnistelevat, ja kaikki muutkin tekevät. Toivon, että jokainen asennemuija löytäisi itselleen energiaa, uskoa ja inspiraatiota toisten ihmisten taidoista ja osaamisista.

Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

itsensäkehittäminen, kehuminen, työtavat

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu