Kun tarina täyttää kehon ääriviivat - aidot kehokuvat herättävät kirjan eloon

Kirjoittanut: Nelli Miettinen - 30.4.2020

Jokaisen ihmisen tarina on ainutkertainen — ja niin on kehokin. Toista samanlaista ei ole eikä tule. Rakas keho -kirjassa erilaisten naisten kehokuvat pääsevät elämään heidän omakohtaisten tarinoidensa kautta. Kirjan kuvista vastannut valokuvaaja Heidi Strengell tietää, miten ihmisen saa vapautumaan kameran edessä ja olemaan aidoimmillaan.

Jokainen kuvaushetki on uniikki

Kun ihminen on paljaana kameran edessä, vaatii se rohkeutta ja heittäytymistä. Vaikka henkilökuvauksen ammattilainen Heidi Strengell on tottunut tällaisiin intiimeihin kuvaustilanteisiin, jokainen kuvattava on kohdattava aina henkilökohtaisesti.

Hän uskoo, että luottamuksen synnyttäminen on avain rehellisiin ja autenttisiin kuviin.

"Kuvaajana kuuntelen joka kerta herkällä korvalla kuvattavaa. On tärkeää, että hän tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Siksi on ymmärrettävä kuvattavaa ja oltava kiinnostunut hänen tarinastaan", Strengell sanoo.

Katarina Meskasen ja Heidi Strengellin Rakas keho on erityinen tietokirja, sillä se kertoo kehonkuvasta ja itsensä hyväksymisestä juuri ainutlaatuisten kuvatarinoiden keinoin. Kun Meskanen vastasi kirjan asiantuntijaosuuksista, Strengell taltioi naisten tarinat kuviksi ja teksteiksi.

Kirjan pääosassa onkin 16 eri-ikäistä ja -näköistä naista, joiden ikähaitari on 21-vuotiaasta 91-vuotiaaseen. Rakas keho on siis myös kirja naiseudesta ja sen monimuotoisuudesta. Lukijan on helppo samaistua henkilökohtaisiin kuviin ja inhimillisiin tarinoihin.

"Kuvaajana kuuntelen joka kerta herkällä korvalla kuvattavaa."

Strengell painottaa, että alastomuus ei kuitenkaan ole se juttu, vaan tarinan kertominen kuvan kautta.

"Ennen kuvaustilannetta haastattelin jokaista naista kahden kesken. Mieluummin juttelimme vaikka neljä tuntia, jolloin opin tuntemaan hieman paremmin ihmisen persoonaa ja näkemään nyansseja — sitä, mikä kuvissakin olisi tärkeää", Strengell kertoo.

"Toki juttelu toi myös tiettyä rentoutta kuvauksiin. Kehollisuus ei enää hätkäyttänyt niin paljon", Strengell jatkaa.

Valokuva tunteiden ja tarinoiden tulkitsijana

Rakas keho -kirjan kuvauksissa tunteet olivat vahvasti läsnä. Strengellin tavoitteena oli, että hän löytäisi jokaisen kuvattavan kanssa tämän toivoman tunnetilan. Musiikki toimi monesti hyvänä tunteiden herättelijänä.

"Kuvaussessiot aloitettiin aina kuvattavien naisten ehdoilla. Kun toinen kaipasi vahvaa ja rohkeaa fiilistä, soitimme kuvauksissa Kissiä ja tanssimme täysillä. Toiselle taas haimme herkkää ja haavoittuvaista oloa henkilökohtaisten surullisten biisien avulla", Strengell kuvailee.

Jokainen saa olla ylpeä omasta upeasta kuvastaan."

Vahvojen tunteiden alkuvoimana olivat naisten omat koskettavat elämäntarinat. Tarinoissa kuuluvat paitsi isot elämänmuutokset ja menetykset myös ilon aiheet ja itsensä ylittäminen.

"Monelle naiselle tämä oli eheyttävä ja voimaannuttava kokemus. Vaikka tarinat käsittelivät joskus kipeitäkin aiheita, jokainen nainen on kunnioituksella kuvattu. Itse pyrin siihen, että kuvaaminen olisi positiivinen ja vahvistava elämys. Jokainen saa olla ylpeä omasta upeasta kuvastaan", Strengell näkee.

Kuvaaja tutkimusmatkalla omaan itseen

Kuvaajalle itselleen kirjaprojekti oli mielenkiintoinen, inspiroiva ja hyvällä tavalla haastava.

"Tämä oli todella merkityksellinen mutta henkisesti myös melko uuvuttava projekti. Henkilökohtaiset tarinat menivät niin syvälle ihon alle. Sain kuvaamisesta ja tarinoiden toteuttamisesta valtavasti, mutta samalla kyseenalaistin itsekin monia omia ajatuksiani."

"Kuvauksissa huomasin myös itse olevani enemmän läsnä naisena, omana itsenäni, kuin vain ammattilaisvalokuvaajana", Strengell jatkaa.

"Valokuva on mahtava keino nähdä itsensä uudessa valossa kokonaisuutena."

Suurista tunteista huolimatta — tai ehkä juuri niiden takia — Strengell suosittelee lukemaan Rakas keho -kirjan, jos sen teemat vähänkään puhuttelevat.

"Valokuva on mahtava keino nähdä itsensä uudessa valossa kokonaisuutena — ja täydellisenä juuri sellaisenaan. Ehkä näiden mahtavien naisten kuvat tuovat lisää toivoa, lohtua ja armollisuutta tähän maailmaan."

Kuvat: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

kehonkuva, valokuvaus, henkilökuvaus, rakas keho, tarina

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu