Kirjailijoiden kesän kirjavinkit, osa 2: Jenni Janakka

Kirjoittanut: Jenni Janakka - 3.7.2020

Jatkamme kesäsarjaa, jossa päästämme ääneen kirjailijoitamme, jotka kertovat omia kesälukuvinkkejään. Seuraavaksi lempilukemisestaan kertoo Röyhkeyskoulun kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka.

Millaista kirjallisuutta luet kesäisin? Onko sinulla lukulistalla kirjoja tälle kesälle?

Vuodenajoilla ei ole suuremmin vaikutusta lukumieltymyksiini. Intoudun elämässäni eri aiheista, ja yleensä yksi hyvä kirja saa hamuamaan lisää jotain samantyyppistä. Viimeiset vuodet on tullut luettua paljon tietokirjallisuutta: työelämään ja seksuaalisuuteen liittyvää kirjallisuutta sekä feminististä kirjallisuutta. Olen juuri aloittanut Pajtim Statovcin Bollan. Se on todennäköisesti luettu jo ennen kesää. Tuntuu siltä, että heinäkuun lomalle haluan kaunokirjallisuutta, ehkäpä jokin ihmisen mielenmaisemaa ja kipuja ymmärtävä teos. Vielä en tiedä, mikä se on, mutta ihan varmasti löydän laiturille luettavaa.

Mikä on lempipaikkasi lukea? Miksi?

Nojatuoli, jonka nappasin mukaan lapsuuden kodistani. Siinä on hyvä istua, ja siinä olen istunut elämäni ensimmäisestä vuodesta lähtien. Se on asunnossani suunnattu kohti kaunista kirjahyllyä ja upeaa Loving Vincent -elokuvan maalausjulistetta. Kun katseen nostaa kirjasta, edessä on kodin hurmaava kulttuurikulmaus.

Miksi lukeminen on hyvää ajanvietettä kesälomalla?

Lukeminen on hyvää ajanvietettä aina. Lomalla se on sitä ehkä korostuneesti, sillä arjen stressi ei ole niin läsnä ja esimerkiksi kaunokirjallisuuden avulla voi sukeltaa toisen ihmisen saappaisiin ja halata omaa empatiakykyään. Maailmamme rauhoittuu ja kasvaa, kun sukellamme kirjojen avulla lähelle toisen ihmisen katsantokulmaa.

Kerro kolme lempparikirjaasi, joita suosittelisit kesälukemiseksi.

Valitsin kolme hyvin erilaista kirjaa. Frédéric Beigbederin 24,99 € on parikymppisen minun suosikkikirjani, ja se on edelleen hyvä kaikessa törkeydessään. Jos kiinnostaa naureskellen nähdä mainosmaailman ja kulutusyhteiskunnan irvokkuus, niin tämä on sinulle.

Toinen suositus on Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen iltaisin. Itse otin tämän lukuun, kun lähdin yksin Sambiaan reiluksi kahdeksi viikoksi. Se on kirja naisista, jotka ovat tehneet ja eläneet, vaikka kulttuuri ei sitä heille olisi liioin sukupuolensa takia sallinut. Upea ja lämmin kirja.

Kolmas kirja on Chris Krausin feministisen kirjallisuuden kulttiklassikoksi noussut teos I love Dick, joka on kirja naisena ja miehenä olemisesta, halusta ja sen ymmärtämisestä.

Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

kesälukemista, kirjavinkki

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu