Juuria myöten kiinni elämässä – löydä sisäisen tarinasi voima

Kirjoittanut: Nelli Miettinen - 28.8.2020

Jokaisella meistä on tarina — sellainen, jota kenelläkään muulla ei ole. Kuka sinä olet? Millainen on sinun tarinasi? Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia lokakuussa ilmestyvä ainutlaatuinen kirjapari, joka kuvaa kiehtovasti ihmismielen syvimpiä sopukoita.

Tarina avaa näkökulmia oman mielen tutkailuun

Kirjallisuuden tohtori ja kirjoittamisen monialainen ammattilainen Elina Jokinen halusi tutkia sitä, mitä tapahtuu, kun herkkä mieli rikkoutuu, mutta myös sitä, miten tarinoiden parantava voima voi eheyttää. Syntyi esikoiskirjailijan romaani Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi sekä tietokirja Säröjen kauneus — Sisäisen tarinasi voima.

Samaan aikaan julkaistava fiktiivinen teos ja tietokirja muodostavat yhdessä poikkeuksellisen kirjaparin. Kirjat ovat omia itsenäisiä kokonaisuuksiaan, mutta ne sopivat erityisen hyvin rinnakkain tai peräkkäin luettaviksi: kumpikin teos syventää toisen lukukokemusta ja avaa sisarkirjaansa uusia näköaloja.

"Kirjojen symbioosi temaattisella tasolla syntyy siitä, että romaanissa tutkitaan mielen hajoamista ja tietokirjassa taas sitä, miten saavuttaa mielen tasapaino ja löytää oma sisäinen voimansa", Jokinen pohtii.

"Miten saavuttaa mielen tasapaino ja löytää oma sisäinen voimansa?"

Myös tarinoiden merkityksellisyys yhdistää kirjoja. Jokisen mukaan romaanissa kerronnan lähtökohtana on aika yleinen tarinattomuuden tai juurettomuuden kokemus.

"Kirjan päähenkilöllä ei ole tarinaa, tai hän haluaa löytää oman tarinansa. Hän haluaa ymmärtää, kuka hän on ja miksi hänen elämänsä on sellaisessa pisteessä kuin se on", Jokinen kertoo.

Tietokirja taas avaa sitä, miten tarinat toimivat: mitä ne saavat meissä aikaan ja miten ne rikkovat totutun tapamme käsittää aikaa ja elämänkulkua. Tarinoita ja niiden merkityksiä tutkimalla ihminen voi parantaa omaa ja yhteisönsä elämänlaatua kehittämällä omaa sisäistä tarinaansa.

Tietokirja ja romaani — kun yhdestä tulikin kaksi

Alun perin Jokinen oli kirjoittamassa yhtä kirjaa, josta poikikin kaksi. Romaanin ja tietokirjan juuret kietoutuvat siis tiiviisti yhteen. Vaikka hän ei pidä genrerajoja niin olennaisena kirjoittamista määrittävänä tekijänä, lopulta kaiken mahduttaminen yhteen kirjaan ei tuntunut enää mahdolliselta.

"En oikeastaan tiennyt kirjoittaneeni kahta kirjaa kuin noin vuosi sitten, kun kirjat alkoivat erota toisistaan. Eriydyttyään nämä ovat olleet hyvin erilaisia kirjoitusprosesseja", Jokinen kuvailee.

Kirjailijan mukaan romaanin kirjoittaminen oli hyvin pitkä ja ajoittain raskaskin tie, joka alkoi jo kymmenisen vuotta sitten. Se on vaatinut periksiantamatonta kunnianhimoa.

"Yksi romaanin iduista lähti kasvamaan, kun mietin ihan jossain arkisessa hankalassa tilanteessa neljän pienen lapsen ja väitöskirjan äärellä, että mitähän mummu olisi tähän sanonut. Miten hän olisi neuvonut?" Jokinen muistelee.

Tietokirjassa taas Jokinen hyödyntää paljon sitä taustatutkimusta, jota romaanin kirjoittaminen on vaatinut. Näin romaanin kirjoitusprosessin aikana syntyneet oivallukset pääsevät käsittelyyn tietokirjassa. Tavoitteena on valottaa sitä, miten tarinoiden voima auttaa löytämään yhteyden omaan itseen.

"Olennaista on kokea, että ihminen on sinut itsensä kanssa."

"Rakastan lukea ja kuunnella erilaisia tietokirjoja, joten oli kiinnostavaa kirjoittaa myös itse jotain yhtä käytännöllistä ja mukavaa, jolla voi kuitenkin olla "helppoudestaan" huolimatta isoja vaikutuksia ihmisten elämään", Jokinen ajattelee.

Oman tarinan avulla kohti omannäköistä paikkaa maailmassa

Vaikka kirjat voi lukea kummassa järjestyksessä vain, Jokisen mielestä tietokirjan tarkoitus on avata näkökulmia siihen, miksi ja miten romaani voi auttaa oman elämän jäsentelyssä.

"Toivon, että romaani herättää pohtimaan omaa historiaa ja sukupolvien ketjuja sekä kannustaa oman tarinan etsimiseen. Ehkä se antaa myös lohtua ja jonkinlaista uskoa elämään. Kun romaani päättyy, tietokirjan avulla voi työstää omia ajatuksia eteenpäin. Näin lukija ei jää yksi kysymystensä kanssa."

Arkityössään Jokinen opettaa Jyväskylän yliopistossa tohtorikoulutettaville tiedeviestintää. Vaikka tietokirja Säröjen kauneus sopii ihan jokaiselle, se on ensisijaisesti osoitettu hänen väitöskirjantekijöilleen.

"Tietokirja johdattaa etsimään juuri sitä omannäköistä paikkaa maailmassa."

"Olen heidän kanssaan saanut aika paljon varmuutta siitä, millaista opastusta ihmiset tarvitsevat elämässään ja mistä he hyötyvät. Olennaista on kokea, että ihminen on sinut itsensä kanssa, mikä vaatii syvällistäkin itsetutkiskelua. Niinpä tietokirja johdattaa etsimään juuri sitä omannäköistä paikkaa maailmassa", Jokinen kertoo.

"Tietokirjan ajatus ehkä on, ettei meidän pitäisi koettaa niin kauheasti olla "enemmän" tai "toisenlaisia" vaan opetella tuntemaan itsemme ja keskittyä rohkeasti siihen, mikä on meille oikein ja hyvin. Sillä tavalla voimme parhaiten lisätä paitsi omaa myös yhteisömme hyvinvointia", Jokinen kiteyttää.

Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

tarina, itsensäkehittäminen, tietokirja, romaani

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu