Hyväksy pienet askeleet ja huomaa myönteiset poikkeukset

Kirjoittanut: Liisa Uusitalo-Arola - 16.1.2021

Liisa Uusitalo-Arola antaa vinkkejä pienten askeleiden ottamiseen Uuvuksissa-työkirjassa.

Kun olosi on huono, mikään ei olisi ihanampaa kuin varma tieto pikaisesta ja helposta paranemisesta. Silloin kun kysymys on koko elämää koskevista muutoksista, tämä ei ole mahdollista. Siispä kuinka pieniä askeleita pystyt ottamaan? Entä mistä tiedät, minkäkokoista palaa kannattaa haukata?

Varsinkin uusia asioita opetellessa voi olla apua, kun muistaa lähikehityksen vyöhykkeen käsitteen. Lähikehityksen vyöhykkeellä tarkoitetaan sitä oppimisen ja osaamisen aluetta, jolla joku toinen pystyy olemaan sinulle avuksi juuri nyt.

Jokaisella hetkellä jotkin asiat ovat sinulle aivan helppoja ja itsestäänselviä, kuten pyörällä ajaminen useimmille. Toiset asiat ovat mahdollisuuksien rajoissa, kuten tangon tanssiminen aloittelevalle tanssijalle. Jotkut asiat taas ovat aivan liian vaikeita tai vaativia, kuten seinäkiipeily minulle. Taitotasosi ylärajoille asettuvissa asioissa pärjäät kuitenkin paremmin sellaisen ihmisen kanssa, joka jo hallitsee taidon.

Taitavan kumppanin kanssa tanssiessasi tunnet jo osaavasi tangon taidon. Sitten kun kumppanisi vaihtuu toiseen aloittelijaan, taitosi tuntuu katoavan. Se on turhauttavaa mutta kuuluu asiaan. Sama pätee yhtä lailla niin konkreettisissa taidoissa, ajatusten ja tunteiden hallinnassa kuin fyysisessä toipumisessa ja kehittymisessäkin. Kestää aikansa ennen kuin tapahtunut kehitys vakiintuu ja tulee uudeksi normaaliksi, jossa pystyt navigoimaan ja kehittämään osaamistasi itsenäisesti.

Uupumuksesta toipuessa uuden opetteluun ja muutoksen aikaansaamiseen kuuluu väkisinkin tietty määrä turhautumista ja oman osaamattomuuden ja jaksamattomuuden sietämistä. Huomioi voimavarasi ja varmista, että saat sen tuen ja avun, jota tarvitset.

Harjoitus: Myönteiset poikkeukset

Mitä sellaista teet jo nyt, joka vie sinua kohti parempaa elämäntapaa ja jaksamista? Mitä haluat vahvistaa? Katseesi osuu helposti sellaiseen, joka ei vielä kanna ihan kunnolla. Samalla sinulta saattaa jäädä huomaamatta ne arkisiksi tulleet asiat, jotka jo nykyään rakentavat hyvinvointiasi.

Kun huomaat hyvin toimivat tai idullaan olevat toiveidesi ja arvojesi suuntaiset asiat elämässäsi, niiden voimistaminen ja lisääminen on paljon helpompaa kuin jonkin asian alusta asti aloittaminen. Muista myös, että parhaat ideat syntyvät kuin sivutuotteena silloin, kun keskityt johonkin, joka on sinulle aidosti arvokasta.

Välillä asiat menevät muutenkin paremmin kuin odottaisi. Näissä tilanteissa on erityisen paljon opittavaa, ja siksi ne kannattaa kirjata muistiin.

Tee näin:

1. Kirjaa taulukon vasempaan sarakkeeseen tyypillisiä sudenkuoppiasi, kuten taipumuksesi lisätä vain pökköä pesään silloin, kun huomaat olevasi väsynyt.

2. Kirjaa keskimmäiseen sarakkeeseen ne tilanteet, joissa toimit toisin niin, että tilanne ei päättynytkään esimerkiksi armottomaan väsymykseen. Voit kirjata myös tilanteita, jotka jostain itsesi ulkopuolisesta syystä päättyivät paremmin kuin odotit.

3. Kirjaa oikeanpuoleiseen sarakkeeseen johtopäätöksesi. Mitä opit? Miten pyrit toimimaan seuraavalla kerralla, kun tämä sudenkuoppa on taas edessä?

Uuvuksissa-työkirja - Käynnistä myönteinen muutos.
Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

uupumus, työelämä, työ

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu