Mieluummin vähän raffi kuin liian sliipattu - nokkela kuvitus saa aivot raksuttamaan

Kirjoittanut: Nelli Miettinen - 8.5.2020

Kuvittajan työ ei ole vain viivojen sutimista oikeisiin paikkoihin vaan tiukkaa ajatustyötä. Tylsänkin asian voi selittää oivaltavan kuvan avulla fiksusti, uskoo kuvittaja Virpi Oinonen. Hän osaa kiteyttää abstraktin aiheen niin, että se jää takuulla katsojan mieleen.

Kuvan ilmaisuvoima päihittää ammattislangin

Tietokirja on usein tekstivoittoinen teos, joka ei kuvia kaipaa. Tieto puhukoon puolestaan. Asian voi nähdä myös toisin, sillä kuvilla on merkittävä rooli siinä, miten ymmärrämme ja tulkitsemme asioita.

Business Illustrator -yrityksensä kuvittajana toimiva Virpi Oinonen uskoo, että jos aihe on abstrakti ja hankalasti ymmärrettävä, erityisesti sarjakuvamaisella kuvituksella on suuri ilmaisuvoima.

"Idea on vietävä pykälän pidemmälle ja keksittävä kuvaan jokin nokkela juju."

"Visuaalisesti asioita voi yksinkertaistaa sen verran, että vastaanottaja saa napattua helpommin kiinni asian ytimestä. Näin maallikkokin pystyy samaistumaan aiheeseen, vaikka se olisi lähinnä jargonia", Oinonen näkee.

Parempien työtapojen kehittämisopas Järki töihin! on esimerkki tästä: kuinka tietotyöhön liittyviä käsitteitä voi tuoda konkreettisten kuvien avulla lähemmäs lukijaa. Kirjan kuvittanut Oinonen syttyy eniten juuri tällaisten astetta vaikeampien aiheiden visualisoinnista.

Hänen mielestään visuaalinen selittäminen vaatii ajattelutyötä.

"Itsessään piirtäminen on helppoa, mutta vaikeus syntyy siitä, miten kuvaan saa tiivistettyä sen kaikkein olennaisimman mahdollisimman kekseliääsi. Ja niin, että konseptista tulee selkeämpi ja että se jää paremmin mieleen."

Oinonen antaa esimerkin.

"Vaikkapa tietotyön kuormittavuudesta voi piirtää vain ihmisen ja aivot, mutta se ei anna mitään uutta. Siksi idea on vietävä pykälän pidemmälle ja keksittävä kuvaan jokin nokkela juju."

"Ja olipa aihe kuinka asiallinen tahansa, kuvilla voi myös vähän hauskuuttaa. Kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä aina otsa rypyssä", hän naurahtaa.

Uteliaisuus avaa oven oivaltaville ideoille

Oinonen kokee olevansa ennen kaikkea viestijä, ei niinkään taiteilija. Arkityökseen hän kuvittaa paljon materiaaleja organisaatioiden muutosviestinnästä. Kun sarjakuvapiirtäjän, tarinankertojan ja kuvittajan taidot nivoo yhteen, syntyy jotain ainutlaatuista.

"Tärkeintä minulle on se, miten saan ilmaistua asian parhaiten, ei niinkään se, että lopputulos näyttäisi mahdollisimman hienolta. Jos kuvittaa vähän raffimman näköisesti, saa ehkä herkemmin ihmisten aivot raksuttamaan ja ajatukset heräämään", hän sanoo.

Nopeamman näköinen tyyli sallii myös sen, ettei yksityiskohtien tarvitse olla prikulleen oikein. Toisaalta Oinonen haluaa tuoda kuvissaan esiin hienovaraisiakin tunteita, kuten skeptisyyttä tai uteliaisuutta. Siksi pienilläkin nyansseilla voi olla käänteentekevä merkitys.

"Ehkä vähän puolivahingossa olen alkanut piirtää liioiteltuja ja isopäisiä hahmoja, koska näin ihmisten ilmeet ja niiden välittämät tunteet tulevat helpommin esiin. Kenties kuvien tarkoitus on muokannut tyylini tällaiseksi."

"Kun altistaa itseään tarpeeksi erilaisille maailmoille, omassa päässä herää jotakin kiinnostavaa."

Kuvia muovaavat myös ideat, joita syntyy milloin mistäkin. Oinonen kuvailee itseään perusuteliaaksi ihmiseksi, joka on kiinnostunut vähän kaikesta.

"Kun altistaa itseään tarpeeksi erilaisille maailmoille, omassa päässä herää jotakin kiinnostavaa. Kannattaa siis hengailla muidenkin alojen ihmisten kanssa kuin vain sarjakuvapiirtäjien. Rakastan asioiden ristiinpölyttämistä, kun vaikkapa taidetta ja tiedettä yhdistetään."

Oivalluksen ja oppimisen ilo on kuitenkin se, joka saa kuvittajan tarttumaan kynään kerta toisensa jälkeen.

"Tykkään pohtia ja pähkäillä valtaviakin asiakokonaisuuksia ja sitä, miten niiden sanoman voisi tiivistää havainnollisiksi kuviksi. Asioilla on mahtavaa leikitellä ja lopulta ratkaista ongelma kuvan avulla", Oinonen miettii.

Kuvat: Virpi Oinonen

Artikkelin avainsanat:

kuvittaja, mielikuvitus, luovuus, kirjan kuvitus, ideointi

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu