Vapaa mieli synnyttää inspiroivimmat ideat

Kirjoittanut: Nelli Miettinen - 17.1.2020

Ideointi on luomisprosessi, jota ilman yksikään kirja ei synny. Jos toiselle uusien ideoiden kehittely tuottaa silkkaa päänvaivaa, on se toiselle inspiroiva motivaation lähde. Tietokirjailija ja muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen syttyy ideoimaan milloin missäkin, ja siksi mukana on aina tärkein: muistivihko.

Maaretta Tukiaiselle ideointi on kiinteä osa elämää. Välillä hänellä on ajanjaksoja, jolloin ideoita pulpahtelee tuon tuosta. Hänen mukaansa alkusysäys kirjalle voi tulla mistä vain. Olennaista on olla avoin ja aistia ympäröivää yhteiskuntaa herkällä korvalla.

"Ideoita kirjoittamiseen löytyy kaikesta, mitä ihminen on nähnyt, lukenut, kuullut, kokenut tai oivaltanut. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä ihminen ei ole ehkä itse vielä ymmärtänyt. Meillä on taipumus kirjoittaa siitä, mitä yritämme selvittää itsellemme", Tukiainen hymyilee.

Hän pitää itseään "ideauskovaisena" ja sanoo, että mitä pidemmälle idea on hioutunut, sitä parempi lopputuloksesta yleensä tulee.

"Lopulta kyse on toki siitä, mikä idea kantaa niin hyvin, että se kannattaa kustantaa. Tässä vaiheessa mukaan astuu kustantamo, jonka tuella idea rikastuu ja muuttuu siten kirjoitusprosessin jälkeen lopulta kirjaksi", Tukiainen kertoo.

Ideointikyky kehittyy harjoittelemalla

Tukiaista innostaa erityisesti uuden idean keksiminen ja kehittely. Jo pienestä pitäen ideointi on ollut hänelle luontaista, ja edelleen hän pitää sitä tapana viihdyttää itseään. Hänen mukaansa keksimisessä hauskinta on matka.

Ideointiprosessi on aina henkilösidonnainen, vaikka siinä toistuvatkin tietyt vaiheet. Tukiaisen mielestä prosessin alkuvoima on innostava alkuhavainto ja sen pohjalta syntynyt idea, ja siksi niihin kannattaa panostaa.

"Mieti, mikä on sellainen aihe, joka ei jätä sinua rauhaan, jonka haluaisit ymmärtää paremmin ja joka on sinulle oikeasti merkityksellinen. Sellainen aihe pitää motivaatiota yllä koko kirjoitusprosessin ajan. Kirjoittajan on pystyttävä hurmaantumaan aiheesta joka aamu uudestaan", Tukiainen kuvailee.

"Kirjoittajan on pystyttävä hurmaantumaan aiheesta joka aamu uudestaan."

Jos ideointi tuottaa vaikeuksia, kannattaa alkuhavaintoon hakea uusia näkökulmia. Yksi keino tähän on kokeilla Tukiaisen Inspiraatiokortteja. Kukin kortti rohkaisee tarkastelemaan teemaa eri näkökulmasta, ja niiden avulla ajatusjumit aukeavat usein helposti ja hauskasti.

Tukiainen ehdottaa myös ideoimaan eri aistien avulla. Kun asiaa lähestyy auditiivisesti, on lopputulos eri kuin visuaalisesti tarkasteltuna. Itselle vahvoja kanavia kannattaa tukea mutta kokeilla myös uusia lähestymistapoja. Esimerkiksi mindmapin laatiminen on hedelmällinen keino visuaaliselle ideoinnille.

"Orastavia alkuideoita ei kannata jakaa vielä kenellekään — se vaihe tulee vasta myöhemmin. Ideoiden kirkastaminen vaatii aikaa", Tukiainen muistuttaa.

Tärkeintä ideoiden kehittelyssä on aineistonkeruu. Jokainen idea kannattaa kirjata saman tien muistiin, sillä muuten se unohtuu. Ideat voi raapustaa vaikka pienen pieneen muistivihkoon tai kännykän muistiinpanosovellukseen.

"Aika usein juuri kaikista noloimmat ja oudoimmat ideat lähtevät lopulta parhaiten lentoon."

"Ideat eivät kysy aikaa tai paikkaa tullakseen, joten siksi kaikki tyhmiltäkin tuntuvat ajatukset kannattaa laittaa heti ylös. Tutkimusten mukaan ideoiden määrä korreloi niiden laadun kanssa, joten isossa ideamäärässä on todennäköisesti myös mukana helmi. Aika usein juuri kaikista noloimmat ja oudoimmat ideat lähtevät lopulta parhaiten lentoon", Tukiainen pohtii.

Tyhjä mieli on vapaa ja valmis uudelle

Tukiaisen oma ideointiprosessi lähtee käyntiin sillä, että hän puhdistaa turhan mielestään. Hän suositteleekin miettimään, mikä on itselle omin keino pysähtyä ja rauhoittaa mieli. Onko se kenties hien pintaan saava juoksulenkki, mukillinen kahvia vai lempeä meditaatiohetki? Tärkeintä on, että toimintaa voi toistaa käytännössä missä ja milloin vain.

Varsinainen kirjoittamisvaihe on Tukiaiselle pyhä. Siihen tarvitaan oma tila, oma rauha ja omaa aikaa. Hän suositteleekin oman ajankäytön rajaamista niin, että kirjoitusprosessiin voi keskittyä häiriöttä. Tärkeintä on ymmärtää, millainen kirjoittaja itse on ja hyödyntää prosessissa omia vahvuuksia.

"Kirjoitttamiseen tarvitaan oma tila, oma rauha ja omaa aikaa."

Itse kirjoittamisprosessin aikana jokaisen osion tai luvun voi aloittaa ideoinnilla, kuten Tukiainen teki Pohjolan voimaeläimet -kirjan kanssa. Myös kokonaisvaltainen sukeltaminen tausta-aineistoon auttaa.

"Aloitin kustakin eläimestä kertovan luvun vapaasti kirjoittaen, kunnes paperille alkoi syntyä jotakin mielenkiintoista. Näin kunkin eläimen minä-tarinan ydin lähti muotoutumaan ja teksti syttyi vähitellen elämään. Samaakin ideointitekniikka voi siis hyödyntää kirjan eri osissa", Tukiainen toteaa.

Joskus kimmoke uudelle kirjaidealle voi lähteä vaikkapa aiemman yhteistyön tai keskustelun pohjalta. Näin Tukiaiselle kävi, kun hän kirjoitti Tiimiäly-kirjan yhdessä Ilona Hiilan ja Ida Hakolan kanssa.

Toisinaan taustatyötä täytyy tehdä enemmän ja benchmarkata ideoita aina kansainvälisiltä markkinoilta saakka. Näin syntyi muun muassa Tukiaisen ja Sonja Eidin Tänään-työkalu.

"Varsinaisen ideointivaiheen teimme Cocreative Process -mallin pohjalta, jossa ensin keskustellaan yhteisistä arvoista, sen jälkeen päästetään irti siitä, mitä on aiemmin tehty, tämän jälkeen pohditaan, mikä uusi voisi tulla tekijöiden kautta maailmaan ja miten se voidaan lopulta tehdä todeksi", Tukiainen kuvailee.

Erilaisia ideointimalleja on valtavasti, ja siksi Tukiainen kannustaa rohkeasti kokeilemaan, mikä toimii itselle parhaiten.

"Ideointi on parasta ajanvietettä, mitä tiedän."

Tänään-työkalun rinnalla julkaistu Tärkeintä tänään -kirja puolestaan ammentaa kaukaa Tukiaisen historiasta. Se on ikään kuin synteesi jo koetusta vuosien varrella. Tukiaisen mukaan omille kokemuksille kannattaa antaa aikaa jo alkuvaiheessa, jotta niistä saa parhaan hyödyn irti kirjoittamisprosessin aikana.

Kun uuden luomiseen syventyy, pääsee flow-tilaan, ja se motivoi jatkamaan. Ideointiin voi myös jäädä koukkuun.

"Saatan joskus erakoitua kotiin koko viikonlopuksi ja keskittyä vain uusien ideoiden kehittelyyn. Se on parasta ajanvietettä, mitä tiedän", Tukiainen naurahtaa.

Maaretan ideointivinkit kirjoittajalle

• Valitse aihe, joka kiinnostaa ja motivoi. Itselle merkityksellinen aihe auttaa jaksamaan kirjoitusprosessin loppuun asti.
• Kerää tausta-aineistoa matalalla kynnyksellä. Tämä on tärkeä osa sekä ideointia että varsinaista kirjoitusprosessia.
• Tee havaintoja, pysy avoimena ja kirjaa hulluimmatkin ideat muistiin. Mistä tahansa havainnosta voi hioutua helmi.
• Ympäröi itsesi sillä aiheella, josta aiot kirjoittaa. Näin avaat itsesi kuin huomaamatta aiheen äärelle.
• Tyhjennä mielesi ennen kuin aloitat. Keksi itsellesi sopiva tapa — oli se sitten juoksulenkki, lämmin suihku tai meditaatio.
• Käytä ideoiden jalostustekniikoita kirjoittaessasi. Kokeile esimerkiksi Inspiraatiokortteja: niiden avulla voit helposti nyrjäytellä ajatuksia uusiin asentoihin.

Kuva: Heidi Strengell

Artikkelin avainsanat:

ideointi, inspiraatio, idea, kirjoittaminen, luovuus, mielikuvitus, itsensäkehittäminen

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu