Kun töihinpaluu koittaa, nappaa järki töihin mukaan

Kirjoittanut: Sami Paju, Tapani Riekki - 7.8.2020

Joko kesälomasi on muistoina mielen sopukoissa ja paluu työpöydän ääreen on koittanut? Jotta paluu arkeen sujuisi piirun verran mutkattomammin, kokeile tätä Järki töihin! -kirjan helppoa mutta niin tärkeää vinkkiä.

Päivittäisen työn suunnittelussa keskeisin kysymys on: mikä on tärkein asia, joka tulisi saada tehdyksi tänään? Tämän asian voi tunnistaa seuraavista piirteistä:

• Se on jotakin, millä on merkittävä vaikutus muihin asioihin.

• Se tekee muiden asioiden tekemisestä tarpeetonta tai ainakin helpompaa.

• Sen tekeminen tuntuu vaikealta aloittaa.

Voit myös kysyä itseltäsi: jos saisit tehtyä vain yhden asian tänään, mikä se olisi, jotta voisit pitää tätä päivää onnistuneena?

Tärkeimmän asian tunnistamisen tulisi johtaa siihen, että aika ja energia käytetään sen asian tekemiseen ennen muihin asioihin siirtymistä. Tärkein asia ei välttämättä tarkoita yksittäistä tehtävää, vaan se voi olla myös ajan käyttämistä jonkin isomman kokonaisuuden edistämiseksi. Vitkuttelun välttämiseksi on kuitenkin hyvä määrittää etukäteen, miten aiot kokonaisuutta edistää.

Hyvä tapa visualisointiin on yhden sivun päiväsuunnitelma. Tämä tulisi tehdä edellisen työpäivän viimeisenä asiana tai heti ensimmäiseksi aamulla työpäivän alkaessa. Samalla kannattaa ottaa huomioon, kuinka paljon kyseisenä päivänä on käytettävissä aikaa keskittyneeseen työntekoon. Päiväsuunnitelmaan kirjataan päivän tärkein asia, josta luonnollisesti tulisi aloittaa, enintään kolme muuta tehtävää ja lopuksi muut mahdolliset pikkuasiat, jotka tulisi muistaa tai hoitaa pois alta.

Kuva: Virpi Oinonen

Artikkelin avainsanat:

työ, työelämä, työtavat

Arkisto:

2024

2023

2022

2021

2020

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu