Kasvun vuosi on täytettävä havaintokirja, jossa on selkeä ja kaunis mustavalkokuvitus. Kirjaa voi käyttää paitsi lähiluonnon tarkkailuun ja havaintojen tekemiseen myös oman elämän tarkasteluun.
Teos on jaoteltu neljään vuodenaikaan. Vuodenaikoihin liittyy tuoksu-, kuulo-, maku-, tunne- ja havainto-osiot, syventäviä teematehtäviä sekä elämän perimmäisiä kysymyksiä, joiden avulla suhde itseen ja luontoon vahvistuu. Mukana on myös tunnistus- ja bongaustehtäviä lähiluonnon kasveista, eläimistä ja ilmiöistä. Inspiroivien tehtävien avulla kirja houkuttelee tarkastelemaan luonnon merkitystä oman hyvinvoinnin lähteenä. Kevätosion pohdinnat liittyvät uuteen elämäntilanteeseen, kesäosio auttaa tarkastelemaan vakiintunutta elämää eri näkökulmista, syysosio keskittyy luopumiseen ja talviosio palautumiseen sekä voimien keräämiseen uutta kasvukautta varten.
Kirjan avulla vuodenajat syvenevät inhimillisen kasvun pohdinnaksi — olipa tarkastelussa sitten parvekepuutarha, rivi- tai omakotitalon piha tai vaikka yhteiskäyttöinen siirtolapuutarhapalsta.
Maaretta Tukiainen oli kolmevuotias, kun hän meni ensimmäiselle metsäretkelle. Lähiluonnon lajit tulivat tutuiksi jo ennen koulua. Siitä lähtien Maaretta on rakastanut kasveja ja kukkia. Hän on kirjoittanut kirjoja luovuudesta ja mielestä, muun muassa erittäin suositut Hyvän mielen vuosi- ja Hyvän mielen taito -kirjat, ja tehnyt podcasteja kodista ja keramiikkataiteesta. Hänen taustansa on media-alalta. Maaretan lempipaikka on puuhuvilan takana oleva salainen puutarha, jonne hän syksyisin istuttaa uusia tulppaaneja.
Markus Frey vietti lapsena kesät suvun kesäpaikassa järven rannalla. Iltaisin hän piirsi luonnon aiheita öljylampun alla. Siitä lähtien luonto on ollut tärkeä osa hänen elämäänsä — myös graafisena suunnittelijana. Markus harrastaa japanilaista taistelulajia kendoa ja tekee työkseen visuaalista viestintää. Vapaa-ajallaan hän bongaa lintuja. Markus on kuvittanut kirjat Hyvän mielen vuosi ja Pohjolan voimaeläimet, ja hänellä on myös taideterapeutin koulutus. Markuksen lempipaikka on Haltialan niityillä.